Friday, November 26, 2010

De nieuwe MacBook Air

De volgende MacBook-generatie:



Een mobiel apparaat hoort licht en dun te zijn en moet tegen een stootje kunnen. Natuurlijk moet het ook snel en direct gebruiksklaar zijn en een batterij hebben die genoeg stroom levert om jouw tempo bij te houden. Een draaiende harde schijf, een optische eenheid en onnodige onderdelen zijn uit den boze. iPad voldoet aan al die criteria. En nu kunnen we dat ook zeggen van de best draagbare Apple notebook ooit: MacBook Air.



MacBook Air heeft al vaker de primeur gehad van nieuwe Mac-functionaliteit. En nu is het alweer zover: flash-opslag. Niet als optie, maar standaard. Sterker nog, het hele ontwerp van MacBook Air draait om de flash-opslag. Maar natuurlijk niet op de geijkte manier. Flash-opslag zit normaal gesproken in een onderdeel dat net zo groot is als een traditionele harde schijf. En dat terwijl de flash-chips zelf maar een klein stukje van dat onderdeel in beslag nemen. Als je alleen de onderdelen gebruikt die je echt nodig hebt — de flash-chips — en de rest weglaat, heb je ineens 90 procent meer ruimte. En zo blijft er meer plaats over voor andere belangrijke zaken, zoals een grotere batterij. Op die manier kun je een notebook maken die bijna niks weegt en die urenlang doorgaat, zonder bijladen. Dat noemen wij nou echt mobiel.

Niemand kent de Multi-Touch-technologie beter dan Apple. De allereerste iPhone had de primeur en de technologie is verder geperfectioneerd voor iPad. Inmiddels vind je Multi-Touch op vrijwel elk apparaat van Apple. Het is gewoonweg de beste en meest persoonlijke manier om door je programma's te navigeren. Om Multi-Touch optimaal te gebruiken op een notebook, heb je een trackpad nodig. Dus heeft MacBook Air een Multi-Touch-trackpad. Voortaan kun je op het grotere, zacht aanvoelende oppervlak van glas meer bewegingen maken dan dat er vingers aan je handen zitten.

Als je MacBook Air van binnen zou bekijken, zou het je meteen opvallen: hoeveel ruimte de batterij wel niet inneemt. Het is de engineers van Apple gelukt om alle computeronderdelen op een van onze kleinste printplaten ooit te monteren. Door de behuizing rondom de flash-chips te verwijderen en de chips naar de printplaat te verhuizen, kwam er nog meer ruimte vrij. En voilà: genoeg ruimte voor een grotere batterij. De batterij van de 11-inch MacBook Air gaat tot 5 uur mee en die van het 13-inch model tot 7 uur. Als MacBook Air meer dan een uur in de sluimerstand staat, treedt de standbymodus in werking. Hierdoor kun je je MacBook Air een dag, een week of een hele maand lang ongebruikt laten, maar zodra je hem weer openklapt, is hij direct gebruiksklaar.1 Je hebt dus alle tijd met een MacBook Air.

Toen MacBook Air voor het eerst uitkwam, was hij in vele opzichten baanbrekend. Het opvallendst was wel de met precisie gemaakte unibodybehuizing. We hebben hetzelfde productieproces nu toegepast op het beeldscherm van MacBook Air. In navolging van de hoofdbehuizing is nu ook de behuizing van het beeldscherm gemaakt van één stuk aluminium en zijn alle structurele elementen er direct in verwerkt. Een uniforme unibodyconstructie betekent dat het ontwerp minder ingewikkeld in elkaar zit, met minder onderdelen. Daardoor is MacBook Air zo uitzonderlijk dun en licht, terwijl hij toch goed tegen een stootje kan.

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...