Tuesday, September 22, 2009

Bontoni Event bij Shoes & Shirts Maastricht

Voor de tweede maal in successie brengen de Italiaanse schoenmakers van het ambachtelijke atelier Bontoni een bezoek aan Shoes & Shirts in Maastricht. Naar aanleiding van het succes van afgelopen voorjaar wordt opnieuw de kans geboden de handgemaakte Italiaanse schoenen te bewonderen, te passen en zelfs te kunnen bestellen. Op twee, drie en vier oktober organiseert Shoes & Shirts de presentatie van de Bontoni-collecties. Deze zal plaatsvinden in de passende omgeving van de, naast de zaak gelegen, museumkelders van Hotel Derlon. In deze kelders zijn de opgravingen te zien van een Romeinse nederzetting uit de 2e tot 4e eeuw.

Een gespecialiseerde gids zal tijdens deze presentatiedagen hier alles over vertellen. Ook zal deze gids met u terug gaan in de tijd van het Romeinse schoenmaken. Aan de hand van onder andere een Romeinse sandaal zal de ontwikkeling van het schoenenambacht worden verteld. De schoenmakers van Bontoni zien het ambachtelijke werk waarmee destijds deze schoenen gemaakt werden als inspiratiebron om ook hun schoenen tot op de dag van vandaag, nog steeds geheel met de hand te vervaardigen.


Aan de oostkust van midden Italië, in de schoenmakersstreek van Le Marche, ligt het dorp Montegranaro. In de jaren vijftig van de vorige eeuw vestigden daar vele schoenmakers hun ateliers, waaronder de familie Gazzani. Waar de eerste generatie voor de “Bon Gustaio” schoenen op maat maakten, wil Franco Gazzani (derde generatie) via een klein aantal exclusieve winkels zijn schoenen aan een internationaal publiek presenteren. Voor Noord-West Europa werkt Bontoni hiervoor samen met Shoes & Shirts.

In het Bontoni atelier zijn slechts vijf mensen werkzaam, waaronder vader en oom Gazzani. Aan één paar schoenen wordt minimaal 12 weken gewerkt om deze naar de wensen van de klant te vervaardigen. Per dag levert het atelier daarom slechts 8 paar schoenen af. In het atelier staat geen enkele machine, alle handelingen worden zorgvuldig met de hand uitgevoerd, zo ook het inkleuren van het leer tot het gewenste patina is verkregen. Zelfs deze handeling neemt vaak al een dag in beslag. Om de schoen perfect te laten passen, werkt Bontoni niet met hele maten, niet met halve maten, maar tot op één derde maat nauwkeurig.

Tijdens deze presentatie in oktober kunnen de bezoekers de schoenen in de sfeervolle Romeinse omgeving bewonderen. Indien gewenst worden de maten opgenomen, waarna een keuze kan worden gemaakt uit vele modellen en legio kleurschakeringen, welke precies aan de smaak van de klant kunnen worden aangepast.

Zie ook:

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...